«محمدرضا مهدیار اسماعیلی» امروز (شنبه) در نشست خبری در محل وزارت راه و شهرسازی افزود: کل مبلغ در نظر گرفته شده از این محل برای اجرای نهضت ملی مسکن ۲ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است که در ابتدا مقرر بود صندوق توسعه ملی به صورت داوطلبانه آن را بپردازد اما در مقام اجرا با محدودیتهای وزارت نفت مواجه شد.
وی گفت: در نتیجه این مهم در سال جاری به سرانجام رسید و مطابق مصوبه وزیران مقرر شد در سال پیش رو مبالغی مربوط به این ۲ میلیارد دلار دریافت شود که در یک ماه و نیم گذشته دریافت ۱۰ هزار و ۱۹۵ میلیارد ریال آن آغاز شد و ورود منابع نفتی از فرایند مذکور به صندوق ملی مسکن شکل گرفت.
این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد تا پایان سال به کل این مبلغ که بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد ریال است، برسیم.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن در ادامه اظهارداشت: امروز ساخت ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکن در کشور آغاز شده است که تاکنون ۷۰۰ هزار واحد آن تحویل شده و مابقی در حال ساخت و تکمیل است.
وی بیان داشت: این تعداد مسکن تاکنون بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان منابع مستقیم دریافت کردهاند که آورده مستقیم مردم ۲۳۴ هزار میلیارد تومان، منابع بانکی ۱۳۷ هزار میلیارد تومان و بقیه ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع است که بهطور مستقیم از طریق صندوق ملی مسکن یا سازمانهای همکار در نهضت ملی مسکن هزینه شده است.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن با اشاره به عملکرد این صندوق اظهار داشت: سال گذشته ۲۰ هزار میلیارد تومان به طور مستقیم از محل منابع صندوق هزینه شد که ۹هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن برای انتقال زیرساختهای آب و برق به شهرها بود.
وی ادامه داد: همچنین پنج هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان صرف تکمیل مسکنهای مهر باقی مانده از قبل، اداره هزینههای مربوطه و جلوگیری از تورم تحمیلی شد.
مهدیار اسماعیلی به خرید ۲هزار میلیارد تومان فولاد برای اجرای پروژهها از منابع صندوق ملی مسکن خبر داد و گفت: یکی از مشکلات عدم تحویل مسکن مهر در کشور، عدم تکمیل آسانسورهای واحدهای مربوطه بود که در این زمینه صندوق ملی مسکن تاکنون با خرید یک هزار و ۶۷۴ آسانسور و نصب آنها به مبلغ ۷۹۰ میلیارد تومان اقدام کرده است.
وی اضافه کرد: تا امروز بابت تکمیل محوطهها و معابر دسترسی مسکن مهر باقیمانده این صندوق یکهزار و ۶۵۰ میلیارد تومان هزینه کرد.
این مقام مسئول از پرداخت وام قرض الحسنه به منظور تکمیل پروژههای با بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی خبرداد و گفت: تا امروز یک هزار میلیارد تومان بابت این تسهیلات پرداخت شده است.
وی افزود: تا امروز ۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان منابع بازگشتی مسکن مهر در نهضت ملی مسکن هزینه شده است.
جلوگیری از تورم ساخت مسکن
مهدیار اسماعیلی در ادامه با اشاره به طراحی سازوکاری برای جلوگیری از افزایش هزینههای ساخت مسکن گفت: در قانون جهش تولید مسکن ۲ ظرفیت مهم در این زمینه دیده شده است که در اختیار صندوق ملی مسکن است.
وی توضیح داد: ظرفیت نخست تامین فولاد و سیمان مورد نیاز پروژهها به ویژه از طریق ساز و کار بورس کالا و خریداری آنها است که سال گذشته عملیات خرید فولاد آغاز شد و امسال عملیات خرید سیمان آغاز خواهد شد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: شرکتهای دانش بنیانی که فناوری ساختشان مبتنی بر الگوهای دانش بنیان مورد تایید باشد، در خرید فولاد تخفیف دریافت خواهند کرد.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن بیانداشت: همچنین با توجه به افزایش هزینههای وام و تسهیلات پرداخت تسهیلات قرض الحسنه پیش بینی شده است که تا پایان سال ۹۹ کل تسهیلات پرداخت شده ۷۱ همت بود، اما امروز افزون بر ۲۸۰ همت تسهیلات منعقد شده که ۱۴۰ همت آن تاکنون برای ۸۰۰ هزار قرارداد منعقده از پروژهها پرداخت شده است.
وی همچنین با اشاره به افزایش مبلغ تسهیلات از ۵۵۰ به ۸۰۰ میلیون تومان در آخرین جلسه شورای ملی مسکن، خاطرنشان کرد: تا امروز نزدیک به یکهزار میلیارد تومان منابع بانکی برای اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن مورد نیاز بوده تا اثر تورمی سالهای گذشته را خنثی کند.
مهدیار اسماعیلی همچنین یادآور شد: از ابتدای سال گذشته با استفاده از ظرفیت ماده ۵ قانون جهش تولید مسکن، مقرر شد دستگاهها زمینهای مازاد خود را در قالب صندوقهای سرمایهگذاری ارائه کنند که صندوق ملی مسکن آغاز کننده این فرایند بود و تا امروز ۳۰ فقره زمین پهناور در سراسر کشور از سوی دستگاه همکار در اختیار صندوق قرار گرفته است.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن در ادامه اظهار داشت: در قانون برنامه هفتم توسعه ظرفیتهای مهمی برای اجرای نهضت ملی مسکن در نظر گرفته شده است که از جمله آنها اعطای زمین برای کسانی است که از مسکن مناسب برخوردار نیستند.
وی گفت: پیش بینی میشود بین ۱۲۰ هزار تا ۲۰۰ هزار هکتار زمین جدید به شهرها الحاق شود تا مردم از زمین رایگان برخوردار شوند.
بانکهای برتر در پرداخت تسهیلات مسکن
مهدیار اسماعیلی در ادامه با اشاره به ۸۰۰ هزار پروژه نهضت ملی مسکن که به قرارداد رسیده است گفت این واحدها ۲۸۰ همت قرارداد منعقد مالی دارند که بانکها موظفند در فازهای مختلف آن را پرداخت کنند و تا امروز ۱۴۰ همت یعنی نیمی از این مبالغ مبتنی بر پیشرفت پروژهها و همچنین تامین مالی بانکها پرداخت شده است.
وی خاطرنشان کرد: در این میان بانک مسکن بهترین عملکرد را با پرداخت ۹۰ همت تسهیلات داشته و پس از آن به ترتیب بانک ملت با ۱۷ همت، بانک ملی با ۸.۷ همت، بانک تجارت با هشت همت و بانک سپه با هفت همت قرار دارند، اما بانکهای نظیر گردشگری خاورمیانه و سرمایه عملکردی نزدیک به صفر داشتند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: بانکها موظفند طبق قانون ۲۰ درصد تسهیلات خود را صرف پرداخت به بخش مسکن کنند و در غیر این صورت مشمول جریمه میشوند که سازمان امور مالیاتی با صدور برگ تشخیص آن را به بانکها اعلام میکند.
وی گفت: در این زمینه در سال نخست پروژه ۶۹ همت برگ تشخیص مالیاتی برای بانکها صادر شد، برای سال دوم پروژه ۹۰ همت و برای امسال (سال سوم) بیش از ۱۴۰ همت پیش بینی شده است.
صندوق ملی مسکن با هدف همافزایی، تقویت توان حمایتی و تخصیص بهینه منابع مالی بخش مسکن در سال ۱۴۰۱ راه اندازی شد.
نظر شما